Het weer op Rhodos

Wie een vakantie naar Rhodos boekt, die heeft dankzij het mediterrane klimaat een grote kans op zonnig en warm weer. Althans, als je in het zomerseizoen naar Rhodos vliegt. In de wintermaanden valt er op Rhodos gemiddeld meer regen dan in Nederland. Houd er rekening mee dat er op Rhodos temperatuursverschillen voorkomen. Zo is de oostkust duidelijk warmer in de zomer dan de westkust. Ook kunnen er verschillen zijn in weerbeeld tussen de kustgebieden en plekken meer landinwaarts. Met gemiddeld 3000 tot 3300 uren aan zonneschijn per jaar mag Rhodos duidelijk zonnig genoemd worden. De gemiddelde jaarlijkse neerslagsom varieert tussen de 500 en 600 millimeter.

klimaattabel van Rhodos

Het weer in april en mei op Rhodos

Het zomerseizoen op Rhodos begint meestal in de tweede helft van april. Vlak voor de Nederlandse meivakantie beginnen de Nederlandse vliegtuigen weer richting Rhodos te vliegen. Wie in april of mei naar Rhodos gaat die zal een redelijk grote kans hebben op warm en zonnig weer, maar ook rekening moeten houden met de kans op bewolkte dagen of regen. In de loop van mei wordt het snel zonniger, maar helemaal zonzeker is deze maand nog niet. De middagtemperaturen liggen in april en mei tussen de 18 en 28 graden Celsius. Het zeewater is nog aan de koele kant: 17 tot 20 graden Celsius. Wie in deze periode naar Rhodos reist die moet voor de avonduren iets van een vest, trui of zomerjasje meenemen in de bagage, omdat de avonden nog fris kunnen zijn.

Het weer in juni op Rhodos

De maand juni is een zeer populaire maand onder stelletjes zonder kinderen en gezinnen met jonge kinderen om naar Rhodos op vakantie te gaan. Juni betekent zonnig en warm weer, maar vaak nog niet te warm. De kans op tropische temperaturen neemt in de tweede helft van juni overigens wel snel toe. Regen komt in juni maar sporadische voor. In de tweede helft van juni is de kans op een regenachtige dag al vrijwel nihil geworden. Ook de avonden en nachten worden voelbaar warmer. Op de terrasjes in Rhodos is het dan ook al prima vertoeven in de avonduren.

Het weer in juli en augustus op Rhodos

De maanden juli en augustus zijn ronduit zomers op Rhodos. De dagen verlopen zonnig en warm. Tropische temperaturen zijn meer regel dan uitzondering en zelfs een hittegolf ligt op de loer. Langs de oostkust van Rhodos kan het kwik in deze heetste maanden van het jaar oplopen richting de veertig graden. Wie slecht tegen hitte kan die moet deze periode Rhodos vermijden of overdag zoveel mogelijk verkoeling zoeken in de schaduw, in het zwembad of in ruimtes met airconditioning. Hoewel de statistieken vermelden dat er gemiddeld één dag per maand is waarin er regen kan vallen, gebeurt dit in de praktijk slechts eens in de paar jaar op Rhodos tijdens de maanden juli en augustus.

Het weer in september op Rhodos

Persoonlijk vinden we september de aangenaamste maand om Rhodos te bezoeken. De scherpte is er dan een klein beetje vanaf. Het is nog steeds zeer warm, maar de kans op temperaturen van 35 graden of meer is ineens klein geworden. De gemiddelde maxima liggen in september tussen de 26 tot 30 graden, wat door veel toeristen als perfect weer voor een strandvakantie op Rhodos gezien wordt. ’s Nachts is het nog steeds zwoel en het zeewater is met gemiddeld 25 graden Celsius net zo warm als in juli. Wel is er in september een kleine kans op een regenbui, met name in de tweede helft van de maand.

Het weer in oktober op Rhodos

De laatste maand die binnen het vakantieseizoen op Rhodos valt is een overgangsmaand. De zon neemt in kracht af, de temperatuur daalt en de kans op regen neemt toe. In deze maand valt de herfstvakantie voor Nederlandse scholieren. Wie in oktober een vakantie boekt die kan gerust een hele week lang zomerse temperaturen (25 graden of meer) en zonnig weer hebben. Echter neemt de kans op storingen toe, zeker naarmate de maand verder verstrijkt. Je merkt dat vooral als je aan het zwembad ligt en het einde van de middag nadert. Uit de zon kan het kan al wat frisser aanvoelen als je net uit het water komt. ’s Avonds koelt het ook al wat sneller af, hoewel het ook in oktober vrijwel alle dagen aangenaam genoeg is om tot laat op het terras te zitten.

bewolkt weer boven het binnenland van Rhodos

Het winterzonseizoen op Rhodos

Eind oktober of begin november stoppen de West-Europese reisorganisaties met het aanbieden van zonvakanties naar Rhodos. De vliegtuigen van o.a. Transavia en TUI vliegen in het winterzonseizoen niet naar Rhodos. Rhodos is voor de massa niet interessant genoeg om er een wintervakantie te vieren. Hoewel Rhodos vanuit cultureel en cultuurhistorisch perspectief ook in het winterseizoen voldoende te bieden heeft, is het wat betreft strandweer een minder geschikte periode. In november kán het aangenaam zijn op het strand en datzelfde geldt in iets mindere mate voor maart en de tweede helft van april, maar om in deze periode echt een strandvakantie te boeken is niet zozeer aan te raden. Rhodos is dan ook geen echte winterzonbestemming in de zin van zon, zee en strand, maar is wel een bestemming waar je het echte winterse weer uit Nederland of België prima zou kunnen ontlopen.

Tijdens de koudste maanden ligt de middagtemperatuur gemiddeld nog steeds tussen de 12 en 18 graden Celsius. Wel is de kans op regen een stuk groter dan in de zomer. Tijdens de natste maanden december, januari en februari valt er meestal tussen de 100 en 150 millimeter neerslag per maand, wat meer is dan in Nederland tijdens deze maanden.

Klimaatstatistieken

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Rhodos zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Rhodos. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk de klimaatinfo van Rhodos