Stranden van Rhodos

Voor veel toeristen vormen de stranden op Rhodos een belangrijk element in hun vakantie. Gelukkig zijn er meer dan voldoende stranden op Rhodos die je kunt bezoeken. Er zijn tientallen grote en kleinere stranden op Rhodos, die onderling ook erg variëren in uiterlijk en drukte. Veel stranden op Rhodos bestaan uit kiezels of een mengsel van kiezels met zand. Er zijn echter ook wel een aantal aangename zandstranden op Rhodos te vinden voor de mensen die daar een voorkeur aan geven. Wie naakt wil zonnen die kan dat overigens legaal maar op één plek en dat is het naturistenstrand bij Faliraki.

De voorzieningen verschillen nogal per strand. Er zijn nog enkele stranden die geen voorzieningen hebben. Bij de meeste stranden kun je in ieder geval rekenen op een bar, kantina of taverna. Op de drukkere en grotere stranden vind je ook kleedhokjes, douches en verschillende vormen van waterplezier en watersport. Veel stranden op Rhodos voldoen aan de kwaliteitseisen die bij de zogenaamde Blue Flag Beaches horen.

Op deze pagina beschrijven we een aantal van de vele stranden die Rhodos telt.

Het strand van Ialyssós

De belangrijkste reden dat men in Ialyssós (Trianda / Trainta) het massatoerisme heeft kunnen ontwikkelen is het strand. De ligging in het noordwesten zorgt ervoor dat Ialyssós de prachtige diepblauwe kleuren van de zee heeft, waarlangs een kiezel/zandstrand ligt. De vrijwel altijd aanwezige wind zorgt ervoor dat er altijd wel golfslag is. Soms kan er een gevaarlijke onderstroom staan. Houd dat zeker in de gaten als je wat dieper de zee in wilt zwemmen.

Omdat de badplaats direct aan zee ligt, zijn er volop voorzieningen aan het strand. Je kunt kiezen uit verschillende horecagelegenheden en aanbieders van ligbedden en parasols. Een plasje doen kan bij de horecagelegenheden. Op verschillende plekken aan het strand zijn douches te vinden.

Het strand van Ialyssós

Fourni Beach

Om Fourni Beach te bereiken heb je een huurauto nodig. Er gaan geen bussen naar dit afgelegen strand en er staan ook geen accommodaties. Hiermee hebben we misschien wel meteen de twee grote pluspunten van dit strand aan de westkust van Rhodos benoemd. Er is er echter nog eentje en dat is het uiterlijk van het strand. Als je vanuit Monólithos naar het strand rijdt dan ben je zo’n 12 minuten onderweg. Je passeert dan overigens eerst nog het kasteel van Monólithos. Grote kans dat je eerst nog even stopt om van het uitzicht vanaf het kasteel te genieten. Als je dan uiteindelijk toch via de doodlopende weg bij Fourni Beach aangekomen bent kom je uit op een heerlijk rustig kiezelstrand waarbij door erosie uitgeslepen rotsen een prachtige aanvulling op het decor vormen.

Parkeren doe je hier gratis. Om de innerlijke mens te verzorgen is er een eenvoudige ‘kantina’ aanwezig. Op het strand kun je ligbedden en parasols huren.

Fourni Beach

Tsambika Beach

Volgens ons één van de mooiste stranden van Rhodos is Tsambika Beach. Dit strand kom je tegen als je van Faliraki naar Lindos (of omgedraaid) rijdt. Het ligt ongeveer twee kilometer ten zuiden van Kolymbia. Het strand is vernoemd naar het Panagia tis Tsambikas i Kiras klooster. Vanaf de weg is het zo’n anderhalve kilometer via een geasfalteerde weg voordat je op Tsambika Beach aankomt. Het mooie aan het strand is dat hotels, appartementen en iedere vorm van hoogbouw ontbreekt. Er staan wat strand tenten op het strand, een enkele souvenirwinkel en taverna.

Er is een grote onverharde parkeerplaats waar je je auto gratis kunt parkeren. Op de parkeerplaats zijn ook de openbare toiletten aangelegd die bij het strand horen. Het is te hopen dat dit strand eigendom blijft van het klooster en dat ze niet zwichten voor het geld van projectontwikkelaars. Alleen op deze manier kan Tsambika Beach het karakter behouden dat het nu heeft.

Tsambika Beach

Kiotari Beach

De badplaats Kiotari telt een paar kleinere stranden, die verspreid langs de badplaats liggen. De stranden bestaan uit zowel zand als kiezels. Soms is er hoofdzakelijk sprake van zand, maar vaak ook van kiezels. Omdat Kiotari een vrij rustige badplaats is, is het ook niet dringen voor een plekje op het strand. Je kunt aan Kiotari Beach ligbedjes met parasols huren. Ook is er in beperkte mate horeca aanwezig bij het hoofdstrand. Parkeren is gratis. Vooral buiten het hoogseizoen moet het amper moeite kosten om een parkeerplaatsje te vinden.

Gennádi Beach

Een kabbelende zee, een donker strand dat vooral bestaat uit kleine kiezelsteentjes en veel rust. Dat is in een paar woorden de omschrijving voor Gennádi Beach. Dit strand hoort bij het dorp Gennádi, dat zich aan de andere kant van de doorgaande weg ligt die langs de oostkust van Rhodos loopt. Op Gennádi Beach kun je ligstoelen en parasols huren en is er de mogelijkheid om wat te eten en te drinken. Wie echter totale rust wil hebben die kan gewoon een paar honderd meter verderop gaan liggen waar je het strand hoogstwaarschijnlijk met niemand hoeft te delen, zeker niet buiten het hoogseizoen.

Plimiri Beach

Het strand van Plimiri ligt in een komvorm om een kleine baai die ontstaan is door de aanleg van een vissershaven. Het strand begint bij de vissershaven en loopt dan in westelijke richting naar Plimiri. Dit ‘dorp’ is eigenlijk een verzameling van accommodaties. Het all-inclusive resort Magic Life Plimmiri is hier veruit de grootste accommodatie. De meeste badgasten die je op het strand ziet zijn dan ook gasten van dit luxe hotel.

Lardós Beach

Het strand dat bij het dorp Lárdos hoort ligt op ongeveer twee kilometer van het dorp zelf af. Het lange strand wordt vooral bevolkt door gasten die in de accommodaties verblijven die in de loop der jaren langs het strand verrezen zijn. Omdat je het strand ook ziet liggen als je vanuit het zuiden langs de oostkust richting Lindos en Rhodos-Stad rijdt, zijn er ook wel wat dagtoeristen die Lárdos Beach bezoeken. Parkeerplek vinden is zelden een probleem, ook niet in het hoogseizoen.

Lardós Beach

Prasonísi Beach

Hét surfstrand van Rhodos is Prasonísi Beach. Dit enorme zandstrand vormt een natuurlijke brug naar het schiereiland Prasonísi. Soms verandert dit schiereiland in een echt eiland, als een sterke wind in samenwerking met de zee ervoor gezorgd heeft dat een deel van het strand weggeslagen is. De kans dat dit gebeurt is vrij klein, maar wel aanwezig. De twee redenen dat windsurfers en kitesurfers hier graag komen zijn wind en golven. Dit is de plek op het eiland waar de wind vrijwel altijd merkbaar aanwezig is. Vaak is de wind zo straf dat je gezandstraald wordt als je op het strand ligt. Als er echter wat minder wind staat dan is het oostelijke deel van het strand, dat aan de Egeïsche Zee ligt, één van de fijnste stranden van Rhodos. Het heerlijke zandstrand is dan een mooie plek om te zonnebaden en te zwemmen. Houd er wel rekening mee dat je hier geen ligbedjes of parasols kunt huren. Het strand is onderdeel van een natuurpark, waardoor er direct aan de waterkant geen commerciële activiteiten toegestaan worden.

De kitesurfers gebruiken vooral het westelijke deel van het strand, waar voldoende golven zijn en waar de wind sterker is. Beginnende kitesurfers en windsurfers gebruiken het oostelijke deel van het strand. In Prasonísi Beach zitten surfscholen en een paar winkels. Bij het parkeerterrein voor het strand staan een paar restaurants waar je kunt eten en drinken. Op het strand zelf kun je niets krijgen.

Als je zin hebt in een wandeling dan kun je via een rotspad het schiereiland Prasonísi op. Van daar af heb je een mooi uitzicht op het strand. Het schiereiland zelf is onbewoond en er zijn geen voorzieningen te vinden.

Prasonísi Beach

Agathi Beach

Een mooi en sfeervol strand aan de oostkust is Agathi Beach. Dit strand ligt tussen Lindos en Archangelos. Je bereikt het fijne gouden zandstrand via een deels onverharde weg. Het strand ligt ongeveer 1,5 kilometer van de hoofdweg af. Vlak voordat je het strand bereikt zie je het strand en de baai waaraan het strand ligt al van bovenaf liggen. Als je de verschillende tinten blauw van het zeewater ziet dan kan het niet anders zijn dan dat je verschrikkelijk veel zin krijgt om te gaan zwemmen. De branding is hier zeer gemoedelijk, waardoor het een ideaal strand is voor gezinnen met kinderen. Agathi Beach telt enkele strandtenten waar je kunt drinken en eenvoudige maaltijden kunt bestellen. Er zijn douches, parasols en ligbedden aanwezig. Parkeerplek is er meestal voldoende en parkeren is helemaal gratis.

Agathi Beach

Mojito Beach

Het is geen officiële naam voor een strand op Rhodos, maar de eigenaar van de gelijknamige beachbar Mojito Beach heeft een stuk van Lachania Beach deze naam gegeven. Slim, want door het gebruik van de naam van een populaire cocktail en reclameborden langs de weg lok je toch klanten naar dit stuk strand. Mojito Beach is te vinden in het zuidoosten van Rhodos, op een paar kilometer van het dorp Lachania. Het strand begint met zand maar verandert naarmate je naar het water loopt toch in een kiezelstrand. Eten en drinken doe je bij strandbar/restaurant Mojito Beach. De eigenaar verhuurt ook ligbedjes en parasols op het strand. Tussen de beachbar en de zonnebedjes staat een douche waaronder je jezelf af kunt spoelen.

Mojito Beach

Kremastí Beach

Houd je van rust, ben je niet bang van wat golven en wil je aan een strand liggen waar het water felblauw is? Dan is het strand van Kremastí iets voor jou. Het strand ligt ongeveer een kilometer van de dorpskern af en is heerlijk rustig. Er is geen echte bebouwing langs het strand. Er is een oude bunker die schuin op het strand staat, er is een ‘kantina’ waar je wat kunt drinken en waar je ligbedjes kunt huren. Verwacht hier absoluut geen hippe strandbars, geen lange rijen met ligbedden en geen vertier. Jij, de zee en het kiezelstrand. Dat is het. Maar wat heeft een mens eigenlijk nog meer nodig? Weinig toch?

Kolymbia Beach

Eigenlijk klopt de naam niet helemaal. Het zou Kolymbia Beaches moeten zijn. Want eigenlijk is er sprake van twee stranden. Aan de noordkant van Kolymbia ligt het grote strand, dat in een maanvorm om de zee ligt. Het strand bestaat uit geel zand en fijne kiezels. Er zijn verschillende verhuurders van parasols en ligbedden actief. Ook staan er op verschillende plekken eenvoudige douches op het strand. Voor de inwendige mens zijn er een aantal restaurants aanwezig. Bij twee van deze restaurants kun je uitstekend terecht voor verse visgerechten.

Het zuidelijke strand is een stuk kleiner. Het ligt aan een baaitje waar ook de vissersbootjes van Kolymbia liggen en waar vandaan je per boot naar Lindos kunt varen. Aan dit strandje is en kantina gevestigd waar je terecht kunt voor eenvoudige spijzen en koude dranken.

Kolymbia Beach

Stegna Beach

Stegna Beach wordt ook wel het strand van Archangelos genoemd, omdat het bij deze grotere plaats op Rhodos ligt. Stegna Beach bestaat uit twee delen, die gescheiden worden door middel can een kleine (vissers)haven. Oorspronkelijk was hier alleen maar strand en een restaurant te vinden, maar in de loop der jaren is Stegna Beach uitgegroeid tot een kleine badplaats. Langs het zuidelijke deel van het strand loopt de hoofdstraat waaraan verschillende restaurants, winkeltjes en bars te vinden zijn. Op het strand kun je douchen en is er de mogelijkheid om zonnebedjes met parasol te huren. Het strand bestaat uit een mix van zand en kleine kiezels. Vanuit Archangelos is het ongeveer vijf minuten rijden naar Stegna Beach.

Anthony Quinn Bay

Het was één van de best bewaarde geheimen van Rhodos: de Anthony Quinn Bay. Toen wij deze baai voor het eerst bezochten, in de zomer van 1999, werd deze plek nog lang niet zo massal bezocht als tegenwoordig. Nu is het af en toe dringen geblazen aan deze idyllische baai, die zo uit een piratenverhaal ontsnapt lijkt te zijn. Het heldere water wordt vanaf het kleine kiezelstrand heel langzaam ondieper. Na een meter of twintig stijgt de bodem zelfs weer en sta je slechts tot je knieën in het water. Tussen de grote kiezels (waterschoenen niet overbodig!) liggen ook wat rotsen. Hierdoor is er een goede leefomgeving voor vissen ontstaan. Voor snorkelaars is de Anthony Quinn Bay dan ook een goede plek om op zoek te gaan naar vissen.

Op het strandje zijn strandbedden en parasols te huur. Er is een douche en een omkleedhokje. Voor een natje en droogje kun je naar de zelfbedieningsbar gaan. Parkeren kan gratis op het erbij gelegen parkeerterrein. Deze plek is wel berucht om de auto-inbraken, dus laat niets van waarde achter in je auto. De Anthony Quinn Bay ligt iets ten zuiden van Faliraki.

Anthony Quinn Bay

Ladikó Bay

De toegangsweg naar de Anthony Quinn Bay splitst zich halverwege in tweeën. Waar je linksaf naar de Anthony Quinn Bay rijdt, daar houdt je rechts aan voor Ladikó Bay. Deze baai is iets minder schilderachtig dan zijn buurman, maar biedt ook wat meer ruimte. Hier lig je direct voor de bar/restaurant. De kiezels van het strand zijn een stuk fijner. Parkeren is gratis, maar wel vrij beperkt wat betreft het aantal plaatsen. Op het strand kun je douchen en er zijn ook hier ligbedden met parasols te gebruiken tegen betaling. Er is een openbaar toilet aanwezig voor de kleine en grote boodschappen.

Ladikó Bay

Afandou Beach

Met een lengte van om en nabij de twee kilometer is Afandou Beach één van de grotere stranden van Rhodos. Het strand ligt op ongeveer twee kilometer rijden van het grote dorp Afandou. Aan het strand zelf is er (nog?) geen bebouwing. Grote delen van het strand zijn zonder voorzieningen of commerciële exploitatie. Hier trekken gezinnen met koelboxen en klapstoeltjes naartoe, komen verliefde stelletjes naartoe om van de zee en elkaar te genieten en komt de jeugd om te spelen en sporten op het strand. Afandou Beach is zo groot dat er voor iedereen plek is en dat niemand het gevoel heeft in de drukte te liggen. Er zijn enkele plekken waar wel een strandtent te vinden is en waar je ligbedden en parasols kunt huren. Parkeren kan overal langs de weg die langs het strand loopt. O ja… ook hier bestaat het strand uit zand en overwegend kleine kiezelstenen.

Glystra Beach

Tussen Kiotari en Pefki ligt het aangename strand Glystra Beach. Het strand heeft een komvorm en bestaat uit fijn zand. Het strand is vooral populair onder toeristen die willen genieten van een dagje liggen chillen op een ligstoel en af en toe eens een keer opstaan om te zwemmen of een koud drankje te halen. Rondom het strand is amper bebouwing te vinden.

Het strand van Ixia

Ixia heeft een lang en smal strand dat zich uitstrekt tot aan Ialyssós. Het strand is zelden druk, ondanks de duidelijk aanwezige hotels die langs de hoofdweg staan. Sommige hotels hebben een privéstukje op het strand, zoals het Sheraton hotel. Er is echter meer dan voldoende plek over op het strand. Op meerdere plekken kun je strandbedden huren. Ook is er een verhuurder van surfuitrusting. Niet verwonderlijk, want door de vrijwel altijd aanwezige wind zijn er vaak prima omstandigheden om hier te surfen.

Het strand van Ixia heeft een gemengde samenstelling van keien en zand. Als er een harde wind zijn kan het aanwezige wind je zandstralen als je niet beschut ligt of zit aan het strand.

Het strand van Ixia

De stranden van Rhodos Stad

De grootste plaats van het eiland Rhodos heeft verschillende stranden. Het opvallende is dat de twee fijnste stranden rustiger zijn dan het veel drukkere Elli Beach. Het vrij smalle Elli Beach is ronduit druk. Misschien is dit wel het drukste strand van heel Rhodos. Hier is er door de vele ligbedjes amper plek over voor mensen die met hun badlaken op het strand willen liggen. De populariteit zal hoofdzakelijk te danken zijn aan de ligging. Elli Beach ligt bij Rhodos New Town, waar de toeristen zich concentreren. Omdat Elli Beach amper last heeft van de wind die meer westelijk wel nadrukkelijk aanwezig is, is het hier voor zonaanbidders heerlijk vertoeven.

Het mooiste strand van Rhodos Stad ligt volgens ons aan de westkant van Rhodos. Zeg maar het stuk dat vanaf het Aquarium zuidwaarts loopt. Hier heb je de intense blauwe kleur van de zee die in Ixia, Ialyssós en Kremastí ook zo duidelijk aanwezig is. Het nadeel van dit strand is dat een hardere wind ervoor kan zorgen dat het zand op onaangename wijze over het strand waait.

Twee aangename kleine zandstranden vind je bij de havens, de kleinste ligt aan de Embórikos Haven, die ook wel Touristic Port genoemd wordt. Dit kleine strand ligt voor de Panagiapoort van de oude binnenstad. Het kleine strandje biedt weinig rust, zeker niet als de cruisepassagiers vanuit de haven naar de stad lopen. Rustiger is het grotere zandstrand dat bij de Ákandia haven ligt. Dit rustige zandstrand biedt wel ruimte en rust, ondanks de drukke doorgaande weg die er langs loopt. Als je op dit strand gaat liggen moet je wel je eigen badlaken en eventueel parasol meebrengen. Voor een versnapering kun je terecht bij de kiosk aan de overkant van de weg of bij het tankstation.

De stranden van Rhodos Stad

Oasis Beach

Net onder de Kallithea Termen liggen drie stranden die één toegangsweg delen: Oasis Beach, Tassos Beach en Nicolas Beach. Van deze drie stranden, die zeer dicht bij elkaar liggen, is Oasis Beach onze favoriet. Het bestaat uit een baai waaraan een klein zandstrand gelegen is. Dit strand ligt aan een beschut stukje van de baai met zeer laag water. Ideaal voor de kinderen om te spelen. Daarachter ligt een fraai rotsenstrand. Alle faciliteiten die je nodig hebt zijn aanwezig, inclusief een kantina, toiletten en een douche. Parkeren doe je bovenaan de baai. Zorg er wel voor dat alles van waarde uit je huurauto verwijderd is, want dit is een inbraakgevoelige parkeerplaats.

Oasis Beach

Tassos Beach

Ongeveer honderd meter ten zuiden van Oasis Beach ligt Tassos Beach. Dit strand bestaat ook uit een zandstrand en een stuk dat uit rotsen bestaat. Op de rotsen zijn ook strandbedden met parasols te huur. Zo kun je heerlijk liggen zonnen op het strand zonder ‘last’ te hebben van het zand. Tassos Beach heeft een grote gelijknamige taverna waar je terecht kunt voor koele drankjes en eenvoudige snacks en maaltijden. Tevens is er een openbaar toilet waar je terecht kunt voor de grote en de kleine boodschappen.

Nicolas Beach

Van de drie op korte afstand van elkaar gelegen stranden Oasis Beach, Tassos Beach en Nicolas Beach is laatstgenoemde naar onze mening de minste van de drie. Eigenlijk is er amper sprake van een strand, maar hoofdzakelijk rotsen waar looppaden tussen aangebracht zijn en waar een minimaal stukje zandstrand ligt. Om de een of andere manier weet dit strand ons van de drie het minste te bekoren. Het is daarom waarschijnlijk ook een van de meest rustige stranden. Dit is dan weer een automatisch voordeel dat ontstaat. Nicolas Beach is van alle gemakken zoals een horecagelegenheid, toiletten en een douche voorzien. Wie dat wil die kan een ligbed en parasol huren. Doe je dat overigens niet dan blijft er maar weinig plek over voor je.

Traganoú Beach

Een redelijk populair strand dat tussen Faliraki en Afandou ligt is Tragandoú Beach. Het strand is vooral geliefd bij families. Het is een vrij rustig strand waarbij alle nodige voorzieningen aanwezig zijn. Net als zoveel stranden op Rhodos is ook Traganoú Beach een kiezelstrand.

Traganoú Beach