Reizen naar Rhodos

Als je vanuit Nederland of BelgiŽ naar Rhodos reist dan zul je dat in 99,9% van de gevallen met het vliegtuig doen. Gedurende het hele zomerseizoen vliegen chartervliegtuigen en lijndiensten rechtstreeks vanuit Nederland, BelgiŽ en de Duitse luchthavens naar Diagoras International Airport, de internationale luchthaven van het eiland Rhodos. In het winterseizoen kun je met een overstap in Athene naar Rhodos vliegen. Omdat Rhodos geen echte winterzonbestemming is vliegt Transavia in het winterseizoen niet op Rhodos.

Rhodos bezienswaardigheden

Rhodos heeft meer te bieden dan zon, zee en strand. Het eiland telt ook een aantal bezienswaardigheden die de moeite waard zijn.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Rhodos op een rijtje gezet:
Rhodos bezienswaardigheden top 10

Vliegen naar Rhodos

De hemelsbrede afstand tussen Amsterdam en Rhodos bedraagt ruim 2500 kilometer. Deze afstand wordt door de lucht in om en nabij de 3,5 uur overbrugt. Hiervoor kun je gebruik maken van verschillende luchtvaartmaatschappijen. Zo kun je vanuit diverse luchthavens in Nederland met Transavia, Arke en Corendon naar Rhodos vliegen. Deze vluchten worden alleen maar in het zomerseizoen uitgevoerd (april t/m eind oktober). In de wintermaanden gaan er geen rechtstreekse vluchten vanuit Nederland richting Rhodos.
Vanuit BelgiŽ of Duitsland naar Rhodos vliegen kan ook. Thomas Cook Airlines en Corendon vliegen vanaf Brussel naar Rhodos. Ryanair en Jetairfly bieden Rhodos vliegtickets aan vanaf vliegveld Charleroi. Vanaf DŁsseldorf International Airport is het aantal maatschappijen waaruit je kunt kiezen groot. Wie op zoek gaat naar goedkope Rhodos vliegtickets die zou daarom ook zeker eventjes over de grens moeten kijken.

Diagoras International Airport

Als je naar Rhodos vliegt dan landt je op Diagoras International Airport. Dit drukke vliegveld opende in 1977 waarmee het het oude vliegveld, Rhodos Maritsa Airport, verving. Diagoras International Airport behoort met zo'n vijf miljoen passagiers per jaar tot de drukste luchthavens van Griekenland. De terminal van het vliegveld bestaat uit twee delen: het oude deel met weinig voorzieningen en een groter nieuw deel dat in 2005 in gebruik werd genomen en veel moderner is.

Het vliegveld ligt bij Paradisi en Kremasti. Dit is in het noordwesten van het eiland Rhodos. Voor toeristen die in Ialyssos, Ixia, Rhodos Stad, Kallithea of Faliraki verblijven betekent dit redelijk korte transfertijden. Met een taxi of huurauto ben je dan in de regel binnen een half uur bij je accommodatie. Bij een transfer per bus kunnen die tijden flink oplopen, want dan bepaalt de volgorde waarin de transferbus de accommodaties afrijdt mede hoelang je er uiteindelijk over doet.

Moet je naar het zuiden, oosten of zuidoosten van Rhodos dan bedraagt de reistijd vaak meer dan een uur. Dit is bijvoorbeeld het geval bij Kiotari, Lindos, Lardos en Plimiri.

Met de auto naar Rhodos

Je kunt met de auto naar Rhodos. Daar is eigenlijk meteen alles mee gezegd. De afstand, de reistijd en de kosten zullen vrijwel iedereen ervan weerhouden om vanuit Nederland met de auto naar Rhodos te reizen. Reken op een reis van minstens twee maar hoogstwaarschijnlijk drie dagen inclusief stops en boottransfer.

Cruisebestemming Rhodos

Rhodos is een populaire cruisebestemming binnen het oostelijke deel van de Middellandse Zee. Cruiseschepen meren dan ook regelmatig aan in Rhodos-Stad. Vaak is Rhodos onderdeel van een cruise in combinatie met andere Griekse eilanden, Cyprus, Turkije, ItaliŽ of IsraŽl. Wie met een cruiseboot naar Rhodos Stad komt die hoeft zich weinig zorgen te maken over transfers, tenzij je bezienswaardigheden buiten de stad wilt gaan bezoeken zoals Kamiros, Lindos of de Vlindervallei. Onze vraag is waarom je dat zou doen, omdat Rhodos Stad voldoende te bieden heeft om toeristen een hele dag te vermaken. En heb je geen zin om teveel bezienswaardigheden in de stad te bekijken, dan kun je altijd nog aan het strand gaan liggen of een boottocht maken.
De cruiseschepen leggen in Rhodos Stad aan in de commerciŽle haven. Van daaruit is het slechts vijf tot twintig minuten lopen totdat je in de middeleeuwse binnenstad staat.

Auto huren op Rhodos

Wil je iets van het eiland zien, wil je ter plaatse niet afhankelijk zijn van taxi's of excursiebussen en en je optimale mobiliteit? Dan is een huurauto zeker aan te raden tijdens je vakantie op Rhodos. Al vanaf ongeveer 20 tot 25 euro per dag huur je een auto op Rhodos. Het aanbod van huurauto's is enorm groot, net als het aantal autoverhuurders dat op Rhodos actief is. Sommige verhuurders hebben kwaliteit en betrouwbaarheid hoog in het vaandel staan, sommigen wat minder. Let vooral goed op hoe het zit met verzekeringen en bijkomende kosten. Zo hebben zij zelf slechte ervaringen met Goldcar, die nu ook op Rhodos actief is (lees dit artikel over Goldcar maar).

Om verrassingen te voorkomen raden wij, zeker voor het hoogseizoen, aan om vooraf een huurauto te reserveren als je de hele vakantie een auto ter beschikking wilt hebben. Wil je voor ťťn of twee dagen ter plaatse een auto huren dan kan dat vooraf gereserveerd worden, maar geeft ter plaatse regelen je meer flexibiliteit. Een betrouwbare partij die al jarenlang exclusief op de Griekse markt huurauto's aanbiedt is www.2rent.gr. Deze partij wordt gerund door Nederlanders die al sinds het begin van deze eeuw actief zijn met autoverhuur in Griekenland.

Via een website als Easyterra kun je vooraf prijzen van huurauto's vergelijken, de voorwaarden bekijken en alvast een huurauto op Rhodos reserveren.

Autorijden op Rhodos

De wegen op Rhodos zijn over het algemeen prima van kwaliteit. Het lijkt erop dat vooral het zuiden van het eiland recent van een nieuwe asfaltlaag voorzien is. Toch kun je soms nog een slecht stukje wegdek tegenkomen. Een hobbel of een flinke kuil zijn geen zeldzaamheid op het wegdek van Rhodos. Dat geldt ook voor losse stenen op het wegdek, die van een heuvel- of bergwand naar beneden gerold zijn.
Een ander gevaar op de weg zijn dieren. Geiten, honden, katten, slangen.... je kunt van alles tegenkomen op de wegen van Rhodos. Zo zijn we zelf een keer over een slang heengereden die we niet gezien hadden door de auto voor ons. Houd er altijd rekening mee dat er op Rhodos wilde dieren op de weg kunnen lopen.

De wegen op Rhodos zijn over het algemeen breed genoeg en vragen niet al teveel stuurmanskunst. Uitzonderingen zijn sommige weggetjes naar hoger gelegen kloosters en de wegen in kleinere dorpen. Probeer vooral op de lokale wegwijzers vertrouwen. Met een navigatiesysteem kun je weleens in de problemen komen. Zo gebruikten wij onze TomTom op Rhodos en werden een keer een onverharde weg op gestuurd. Na ongeveer twee kilometer was deze weg veranderd in een lastig begaanbaar pad en nog eens een kilometer verder was daar eigenlijk al geen sprake meer van. We hebben dezelfde rotweg terug moeten rijden na een zeer lastige omdraaimanouvre.

Parkeren is op Rhodos ook niet altijd even gemakkelijk. De drukkere plekken kampen met een permanent parkeerplekkentekort en de overheid maakt het er met de vele stop- en parkeerverboden ook niet gemakkelijker op. Het vervelende is dat de Grieken massaal parkeren in stukken straat waar ene stopverbod geldt. Op het moment dat jij daardoor denkt dat je daar wel mag parkeren en dat vervolgens ook doet, loop je redelijke kans om een parkeerboete te krijgen of dat je auto zelfs weggesleept wordt.

Fietsen op Rhodos

Het aantal fietspaden op Rhodos is vrij beperkt, maar neemt wel toe. Dit geldt ook voor het aantal plekken waar je fietsen kunt huren of accommodaties die zelfs gratis leenfietsen ter beschikking stellen. Houd er rekening mee dat de Grieken maar ook veel toeristen niet zo gewend zijn aan fietsers op de doorgaande wegen buiten de bebouwde kom. Een defensieve rijstijl is daarom voor fietsers zeker aan te raden.

Wandelen

Rhodos is een eiland waar je mooie wandelingen kunt maken. Helaas is het wandeltoerisme hier niet dusdanig ontwikkeld dat er goede wegwijzers staan of dat er goede wandelkaarten beschikbaar zijn voor Rhodos. Voor wie dat wil zijn er ook georganiseerde wandeltochten op Rhodos te boeken. Je gaat dan onder begeleiding van een ervaren gids op pad. Informeer naar de wandeltochten bij de receptie van je accommodatie, bij speciale excursiebureau's in de toeristenplaatsen of bij de host(ess) van jouw touroperator.

Scooters & quads

Op Rhodos kun je op veel plekken scooters, quads en brommers huren. Deze vormen van vervoer voldaan prima om het eiland te verkennen. Je ziet dan ook veel van deze gemotoriseerde voertuigen rijden op Rhodos.

Openbaar vervoer

Een goedkope manier van vervoer op Rhodos is de bus. Er rijden lijnbussen van KTEL en RODA over het eiland Rhodos. De meeste plaatsen hebben een goede verbinding. De frequentie van ritten ligt ten noorden van Lindos en en Theologos veel hoger dan de busritten op de zuidkant van het eiland. Bij hotelconcentraties is vaak ook een bushalte te vinden. Buskaartjes koop je bij de buschauffeur.

Taxi's

Op Rhodos zijn er in de toeristenplaatsen, op het vliegveld en in Rhodos-Stad voldoende taxi's te vinden. Taxi's starten in principe vanaf speciale taxistandplaatsen of op een vooraf afgesproken adres bij een telefonische reservering. Voor sommige routes gelden er vaste prijzen, zoals bijvoorbeeld van en naar het vliegveld en van en naar Lindos. Houd er rekening mee dat er allerlei toeslagen van toepassing kunnen zijn op een taxirit, bijvoorbeeld voor avondritten, voor bagage, op feestdagen maar soms ook voor een rit naar buiten de stad.

Meer info over Rhodos

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over het eiland Rhodos:
bijzondere plaatsen op Rhodos
Rhodos fotoreportage
Rhodos informatie
Rhodos pagina
Rhodos stad
Rhodos tips
Rhodos weer & klimaat
mooiste dorpjes op Rhodos
winterzon op Rhodos

© teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy