Plaatsen op Rhodos

Rhodos kent een leuke verscheidenheid aan dorpen en steden. Behalve typische badplaatsen zoals Kalifari, Ialyssós en Ixia telt Rhodos ook nog een aantal authentieke en soms wat minder authentieke dorpen. Het toerisme heeft vanzelfsprekend impact gehad op de dorpen in het achterland. Iedereen doet zijn of haar best om een graantje van het toerisme mee te pikken. Er zijn zelfs dorpen op Rhodos die grotendeels leven van de bussen en huurauto’s met toeristen die langskomen en er even komen winkelen of eten. Verder heeft Rhodos in Rhodos Stad een prachtig voorbeeld van hoe een historische binnenstad, antieke elementen en toerisme samen kunnen leiden tot een interessante stad voor bezoekers.

Hieronder vind je informatie over individuele steden en dorpen op Rhodos.

Lindos

Lindos is één van de oudste plaatsen op Rhodos. Het is tevens één van de toeristische hoogtepunten van het eiland Rhodos. Toeristen trekken overdag massaal naar ‘het witte stadje’ zoals Lindos vaak genoemd wordt. Waarom dat is dat wordt al snel duidelijk op het moment dat je Lindos nadert. Op een heuvel zie je de Akropolis van Lindos staan en aan de voet van de heuvel zie je een verzameling van witte huisjes. Deze huisjes staan kriskras door elkaar langs grotendeels autovrije straten. Als je met je huurauto Lindos benadert dan kun je al bijna het beste direct op de parkeerplaatsen parkeren die langs de doorgaande hoofdweg liggen. Als je doel is om de dorpskern te bezoeken dan is de kans dat je dichterbij kunt parkeren erg klein. Er liggen nog een paar parkeerplekjes langs de weg naar het centrum, maar als je eenmaal beneden aangekomen bent dan kun je niet meer parkeren. Wel zijn er nog parkeerplaatsen te vinden bij het nog lager gelegen strand van Lindos. In het hoogseizoen kan het daar echter erg druk zijn.

Lindos telt een aantal bezienswaardigheden. De bekendste is de Akropolis van Lindos. Deze aan Athena gewijde tempel is de oudste akropolis in Griekenland. Om dit historische bouwwerk te bewonderen moet je zo’n vijfhonderd trappen omhoog lopen vanuit het centrum van Lindos.
Een andere bezienswaardigheid van Lindos is het centrum zelf. De nauwe autovrije straatjes vormen een leuk doolhof voor toeristen die hier de toeristenwinkels aflopen om waarschijnlijk daarna op één van de vele dakterrassen iets te gaan eten of drinken.

Houd er rekening mee dat Lindos tijdens het hoogseizoen erg druk kan zijn. Voor mensen die slecht ter been zijn is Lindos erg lastig te bezoeken. De weg naar de akropolis kan tegen betaling op de rug van een ezel afgelegd worden.

Lindos op Rhodos

Kolymbia

Kolymbia is een badplaats die volledig voor het toerisme gebouwd is. Er is geen sprake van een oude dorpskern of enige vorm van authenticiteit. Nadat je de lange toegangsweg met eucalyptusbomen doorgereden hebt kom je uit bij een verzameling van hotels, appartementen, toeristenwinkels, restaurants en bars. Meer is Kolymbia niet. Hoewel wij zelf niet zoveel ophebben met dit soort badplaatsen, moeten we wel kwijt dan Kolymbia zeker niet tot de slechtste behoort. Het plaatsje heeft twee stranden. Aan het grote noordelijke strand zitten een paar goede visrestaurants. Het kleinere strand aan de zuidkant is dankzij de beschutte ligging in een baaitje in trek bij gezinnen met kinderen.

Mocht je op zoek zijn naar een echte badplaats en heb je geen zin hebben in de drukte van Faliraki, dan is Kolymbia zeker een goede optie. Er zijn redelijk wat leuke accommodaties te vinden die aan zee of dichtbij het strand liggen.

Kolymbia

Kamiros Skala

Ieder bewoond eiland heeft zo zijn plekjes waar je moet zijn om vis te eten. Op Rhodos is dat bijvoorbeeld Kamiros Sakala, een gehucht aan de westkust van het eiland. Kamiros Skala ligt net iets ten zuiden van Mandrikó. Het plaatsje is eigenlijk een verzameling van restaurants en wat woningen rondom een haven waar veerboten, vrachtschepen en vissersboten aanmeren. En laat nou dit soort plekken vaak dé plekjes zijn om vis te eten. Wie met een excursie meerijdt die eet waarschijnlijk wel in de directe buurt, maar niet in Kamiros Skala.

Kamiros Skala

Mandrikó

Het dorp Mandrikó heeft toeristen weinig te bieden. Het plaatsje ligt langs de weg van het oude Kamiris naar het zuiden. Het dorp bestaat vooral uit woningen, een mooie kerk en kassen waar aan landbouw gedaan wordt. Wie hier een stop wil maken die kan in een taverna wat eten.

Gennádi

Een goede vakantiebestemming voor wie rust maar toch ook iets van gezelligheid wil hebben is Gennádi. Dit dorp ligt in het zuidoosten van Rhodos en is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een badplaats in de dop. De dorpskern ligt een kilometer van de kust af. Aan de kust zelf ligt een langgerekt donker kiezelstrand waar je niet hoeft te vechten voor een meter plek. In het dorp staan inmiddels een aantal kleinere appartementencomplexen waar toeristen in de zomermaanden verblijven. In de avond komen dorpsbewoners en toeristen samen in de paar bars/taverna’s die het dorp telt. Hier geen harde basdreunen uit de luidsprekers, maar echte gezelligheid.

Gennádi

Váti

Een mooi voorbeeld van een dorp waar het toerisme mijlenver weg lijkt te zijn is Váti. Als je hier ’s morgens in de vroege uurtjes rondloopt dan kun je de werkelijke schoonheid van het dorp zien. De typische witte huisjes liggen hier omgeven door de prachtige natuur. Als je in het (late) voorjaar door het dorp loopt dan zie je naast een enkele dorpsbewoner en een paar katten ook prachtige bloesem die de huizen net dat beetje extra sfeer geven. Het belangrijke middelpunt van Váti is Taverna Plátanos, waar je beschut onder de wijnbladeren kunt genieten van heerlijke vlees- en visgerechten. Voor de Rhodos-kenners is een stop bij dit restaurant een zekerheidje als ze het zuiden van Rhodos verkennen.

Váti

Kiotari

De badplaats Kiotari is pas aan het einde van de vorige eeuw ontstaan. Je had tussen Lindos en Gennadi al enkele stranden , waaronder Kiotari Beach. Door de toenemende vraag naar accommodaties is er rondom deze stranden een badplaats ontstaan. Eigenlijk is Kiotari geen echt dorp in de vorm zoals wij dat kennen. Eigenlijk zijn het concentraties van hotels aangevuld met enkel woningen, supermarkten en wat taverna’s. Omdat een redelijk deel van de hotels een inclusive concept hanteren, is er vrij weinig vraag naar horeca buiten de hotels. Kiotari is daarom geen levendige badplaats, maar een aangename plek voor mensen die in rust van de omgeving en het aangename weer willen genieten. Hier geen harde dreunen uit cocktailbars of boulevards met toeristenwinkels.

Apolakkiá

Als je een rondtocht door het zuiden van Rhodos maakt dan is de kans groot dat je door Apolakkiá rijdt. Dit vierhonderd inwoners tellende dorp ligt op een knooppunt waar de routes naar het zuiden, het noorden en het binnenland samenkomen. Het dorp op zich is niet echt noemenswaardig, behalve dat je hier een rustpauze in kunt lassen om wat te eten of te drinken.

Apolakkiá

Istrios

Via een prachtige route door het binnenland van Rhodos kun je naar Istrios rijden. Het pittoreske dorpje wordt niet door toeristen overspoeld. Istrios is echter wel een redelijk populaire uitvalsbasis voor wandelaars die de indrukwekkende natuur in de omgeving willen gaan verkennen. Bezienswaardigheden in Istrios is de zeventiende-eeuwse kerk Merkourios, die gebouwd is op de ruïnes van een oude Byzantijnse tempel. Opvallend element in Istrios zijn de muurschilderingen die aangebracht zijn op de muurtjes die erven afscheiden. Hiermee is er een geheel eigen vorm van ‘streetart’ aanwezig in het overwegend rustige dorpje.

Istrios

Monolithos

Als je langs de westkust van Rhodos rijdt dan doorkruis je vrijwel zeker het plaatsje Monolithos. Het dorpje telt nog geen vierhonderd inwoners, die vooral van het toerisme leven. In en rondom het dorp vind je een aantal kramen waar lokale producten zoals souma, honing, retsina, olijfolie en allerlei lekkernijen verkocht worden. In het hart van het dorp staat de Grieks orthodoxe kerk. De grote bezienswaardigheid van Monolithos ligt een paar kilometer ten zuidwesten van het dorp. Op een rotsachtige berg staat daar het middeleeuwse kasteel van Monolithos. Althans, de restanten ervan. Dit kasteel is gratis te bezoeken. Wie de wandeling naar boven maakt vanaf de parkeerplaats die wordt getrakteerd op een prachtig uitzicht op de westkust van Rhodos.

Siána

Als je een excursie boekt waarbij je het antieke Kamiros gaat bezoeken en kennis gaat maken met lokale producten, dan is er een redelijke kans dat je in Siána een stop zult maken. Het dorp leeft duidelijk van de passerende toeristen, getuige het aantal winkels met lokale producten die zich in de dorpskern gevestigd hebben. Van tijd tot tijd zie je een bus vol toeristen stoppen, die meestal eerst de kerk van Siána inlopen om vervolgens te gaan winkelen bij de op toeristen gerichte winkeltjes. Neemt niet weg dat Siána zeker tot de mooiere dorpen in het westen van Rhodos behoort. Wie geluk heeft die komt er op het moment dat het uitzicht op de fraaie kerk niet verziekt wordt door een enorme touringcar.

Siana

Agios Isidoros

Het bergdorp Agios Isidoros (ook wel bekend als St. Isidoros) ligt op een hoogte van gemiddeld 532 meter. Het dorpje straalt een enorme rust uit, die eigenlijk alleen maar onderbroken wordt op het moment dat er bezoekers door het dorp rijden of er stoppen. De ligging zorgt ervoor dat je vanaf veel plekken in Agios Isidoros een fraai uitzicht hebt op de bergen en het grote dal. Wil je hier eventjes van genieten, neem dan plaats op de houten blauwe stoeltjes van de plaatselijke taverna. Het zal je overigens opvallen dat dit dorp één van de plekken is waar het toerisme het straatbeeld op geen enkele manier aangetast heeft. Voor wie het authentieke Rhodos wil ontdekken is dit om die reden een must-visit.

Agios Isidoros

Lárdos

Het dorp Lárdos bestaat eigenlijk uit twee delen. Ten eerste heb je het landinwaarts gelegen oorspronkelijke dorp Lárdos. Dit dorp is door de ligging in een toeristisch gebied de afgelopen decennia wel veranderd. Er zijn wat accommodaties gebouwd, het aantal taverna’s is door de komst van de toerisme aanzienlijk uitgebreid en er worden af en complete dorpsfeesten gehouden waarbij live muziek, folkloredans en lekker eten centraal staan. Deze feesten worden gehouden in het centrum van het dorp op het plein waar de platiá staat. Deze Italiaanse put is nog steeds een vorm van watervoorziening. Overdag is het bij toeristen een populaire plek om lekker eventjes uit te rusten.

Aan de kust ligt het toeristische deel van Lárdos. Onder de naam Lárdos Beach is er rond het kiezelstrand van Lárdos eigenlijk een tweede kern ontstaan. Hier zijn het echter alleen maar appartementen, pensions, wat horeca en winkels die er staan.

Lárdos

Asklipio

Rust, een prachtige kerk en oude Johannietersburcht uit de middeleeuwen. Dat is een omschrijving in een notendop van het dorp Asklipio. De Kímissis tís Theotókoukerk behoort tot de mooiste kerken van het eiland Rhodos. Deze kerk stamt naar alle waarschijnlijkheid uit het jaar 1060. Er is in ieder geval een ingemetselde steen met dat jaartal te vinden bij de ingang. Wanneer de kerk in gebruik genomen is, is niet bekend. De kerk is gewijd aan de tenhemelopneming van Maria. Je kunt tussen 9 en 12 uur en tussen 14 en 18 uur zo binnenlopen, behalve op zondag.

Op de heuvel ten noorden van Asklipio staat de ruïne van een burcht die in de vijftiende eeuw door de Johannieters gebouwd is. In Asklipio is verder nog een klein folkloremuseum te bezoeken.

Asklipio

Faliraki

Over Faliraki kunnen we eigenlijk heel erg kort zijn als we dat willen. Faliraki is dé uiting van massatoerisme op Rhodos. Deze badplaats bestaat vrijwel alleen maar uit strand, hotels, appartementen, restaurants, fastfoodrestaurants, bars, clubs, stripclubs en toeristenwinkels. Hier draait alles om zon, vertier en uitgaan. Er wordt veel op prijs geconcurreerd. Cocktails en bier worden vooral per halve liter of meer verkocht en wie wil die kan voor 2,5 euro al een snelle hap eten. Een ideale vakantiebestemming dus voor wie niet teveel wil betalen en toch voldoende wil eten en drinken.

De sfeer wordt vooral bepaalt door (harde) muziek en drank. Overdag liggen de meeste toeristen op het strand en aan het zwembad. Faliraki komt pas rond zonsondergang echt tot leven. Proppers proberen de nodige klandizie naar ‘hun’ tent te lokken en op sommige plekken gaat het volume van de muziek ver open.

Wie wat betreft locatie wel in de buurt van Faliraki wil zitten maar geen zin heeft in de drukte die Faliraki met zich meebrengt, die kan beter een hotel boeken ten noorden van Faliraki. Tussen Faliraki en Kalithea ligt een hotelzone waar buiten de hotels weinig te beleven valt. Hier zitten een aantal mooie vijfsterrenhotels tussen zoals het Elyseum Resort en Spa en het prachtige La Marquise.

Faliraki

Kritinia

Als je aan de westkant van Rhodos rijdt dan kun je de weg afslaan om Kritinia te bezoeken. Wij zouden echter geen valide reden weten te noemen om dat ook daadwerkelijk te doen. Het dorp heeft toeristen weinig tot niets te bieden.

Kattavía

Het meest zuidelijke dorp van Rhodos is Kattavía. Het is een traditioneel plaatsje dat (nog?) niet aangetast is door het toerisme. Het is een slaperig plaatsje met enkele taverna’s die blij zijn met de toeristen die door dit deel van het eiland trekken. Als je in het hart van het centrum aankomt dan zal je aandacht meteen getrokken worden door Taverna Penelope. Dit sfeervolle plekje voldoet aan alle stereotypen die gelden voor een kitscherig Grieks terras. De blauwe houten stoeltjes, welkomstborden in alle talen, Griekse classics die uit de luidsprekers komen en een zeer vriendelijke eigenaar die je behendig zijn terras op lokt.

Kattavía

Plimiri

De titel ‘dorp’ of zelfs ‘gehucht’ is teveel eer voor het in het uiterste zuidoosten gelegen Plimiri. Eigenlijk is Plimiri de naam van een strand waar ook een kleine vissershaven bij ligt. Toch zie je hier sinds enige jaren ook wat bebouwing. Het gaat hier niet om een woongemeenschap, maar om enkele accommodaties. Het meest nadrukkelijk aanwezig is het enorme TUI-complex Magic Life Plimiri. Dit in 2015 geopende all-inclusive hotel biedt de toeristen alles wat ze nodig hebben, zoals shows in de avond, meerdere zwembaden, een strand, animatie en natuurlijk onbeperkt eten en drinken. Dat is maar goed ook, want de echte bewoonde wereld ligt een paar kilometer van Plimiri verwijderd.

Een vissersbootje in Plimiri

Lachania

De ANWB-gids over Rhodos noemt Lachania één van de mooiste dorpjes van het eiland Rhodos. Of wij daar in mee willen gaan is twijfelachtig, want eerlijk gezegd vinden we deze kwalificatie misschien net iets te ver gaan voor dit rustige plaatsje in het zuidoosten van Rhodos. Voor rustzoekers is Lachania een geweldig oord en voor wie wil zien hoe een echt dorp op Rhodos er uit ziet die heeft in Lachania een goed voorbeeld. Pas wel op als je met je huurauto Lachania wilt gaan verkennen. Sommige straatjes houden ineens op of worden te smal om met een auto doorheen te rijden. Uit eigen ervaring weten we dat je dan soms in zijn achteruit weer naar achteren moet.

Lachania

Ixia

De naam Ixia wordt vaak in één adem genoemd met Ialyssós en Triánda (Triánta). Niet verwonderlijk, want de twee badplaatsen lopen praktisch in elkaar over. Ixia is de kleinste plaats van de twee. Eigenlijk bestaat deze badplaats bijna alleen maar uit één lange hoofdstraat waaraan kleine oude huisjes, hotels en wat winkels en restaurants liggen. Dé attractie van Ixia is het lange strand dat vooral erg geliefd is onder windsurfers. Badgasten die hier in zee willen zwemmen moeten rekening houden met een sterke golfslag en stroming. Voor minder geoefende zwemmers en kleine kinderen is het strand van Ixia niet het meest geschikte strand.

Ixia is een relatief rustige badplaats. Er zijn wat bars en restaurants, maar van een druk uitgaansleven is er geen sprake. Het zijn vooral gezinnen en stelletjes die in Ixia vertoeven. Grote groepen jongeren trekken toch meer naar Rhodos Stad en Faliraki. Ook in Ialyssós (Triánda) is het duidelijk levendiger dan in Ixia. Wie een vakantie naar Ixia boekt en een kamer met zeezicht heeft, die is bijna gegarandeerd van een prachtige zee. Het zonnetje moet wel meewerken, maar dat is de meeste dagen van het jaar geen probleem. Je kunt dan overdag genieten van een intens blauwe zee en in de avond van een prachtige zonsondergang die boven de Turkse kust te zien is.

Ixia

Stegna

Vanuit Archangelos rijd je in vijf minuten over een goed geasfalteerde kronkelweg naar Stegna. Eigenlijk was dit ooit alleen maar een strand en een kleine vissershaven waar een goed visrestaurant aan lag. De afgelopen jaren is Stegna uitgegroeid tot een kleine badplaats waar je alles vindt wat je als toerist nodig hebt: een groot strand, aangenaam zeewater, een aantal restaurants, een paar bars en toeristenwinkels waar je je terecht kunt voor allerlei zaken zoals smeersels, ijsjes, drankjes, snacks en souvenirs. Het voordeel van Stegna ten opzicht van de grotere badplaatsen op Rhodos is dat het hier kleinschalig en rustiger is.

Stegna

Afandou

Met ruim zevenduizend inwoners behoort Afandou tot de grotere plaatsen op het eiland Rhodos. De goede ligging ten opzichte van bezienswaardigheden en stranden op Rhodos hebben van Afandou een redelijk populaire vakantiebestemming gemaakt. Toch is Afandou niet getransformeerd tot een typische toeristenplaats, maar heeft het haar eigen karakter weten te behouden. Ja, natuurlijk zijn er wel wat accommodaties te vinden. Ja, natuurlijk vind je ook hier restaurants die zich meer op toeristen dan op locals richten. Echter is dit allemaal in zeer beperkte mate. Afandou is en blijft vooral een plaats waar de Grieken wonen, hun inkopen doen en soms ook werken. Een redelijk deel van de inwoners van Afandou werkt elders op het eiland in hotels en restaurants. Afandou ligt zo’n drie kilometer landinwaarts. Toch heeft het dorp wel haar eigen strand: Afandou Beach. Dit lange strand is op enkele taverna’s na onbebouwd.

Kremastí

Het dorp Kremastí ligt bij het internationale vliegveld van Rhodos. Wie in het dorp aanwezig is zal het niet onopgemerkt blijven dat er dicht in de buurt vliegtuigen landen en opstijgen. Toch stoort het zelden. Op de een of andere manier lijkt het wel alsof het geluid minder aanwezig is dan je denkt. Toch zijn de vliegtuigen de reden dat Kremastí nooit uitgegroeid is tot een grote bekende badplaats. Er zijn zeker wel mogelijkheden om te overnachten in Kremastí, maar zo toeristisch als Ialyssós, Faliraki of Rhodos Stad zal Kremastí nooit worden. Dit zorgt ervoor dat de authenticiteit van het vrij grote dorp bewaard blijft. Als je naar het centrum gaat om de prachtige kerk en de daarbij gelegen openbare bibliotheek te bezoeken zul je nimmer struikelen over de andere toeristen. Dat geldt ook voor het strand van Kremastí, waar vrijwel altijd een heerlijke rust heerst. Wie gaat genieten van de prachtig blauwe zee ter hoogte van Kremastí, die heeft mogelijk een heel groot stuk strand voor zichzelf. Horeca en zones met ligbedden zijn er amper.

Kremastí

Archangelos

Aan de oostkust van Rhodos ligt Archangelos. Met bijna achtduizend inwoners heeft men het weleens over een stadje, maar wie objectief Archangelos bekijkt die zal het eerder een dorp dan een stad noemen. Archangelos heeft een oude kern die in de basis lijkt op die van Lindos. Ook hier is er sprake van nauwe straatjes met hoofdzakelijk witte huisjes, alleen hebben ze er hier geen toeristenkermis van gemaakt. Als je door de oude kern loopt dan zul je eigenlijk zelden een andere toerist tegenkomen. Een bezienswaardigheid van Archangelos is de ruïne van de Johannieters die op een heuvel te vinden is. Als je de moeite neemt om naar boven te wandelen dan kun je genieten van een mooi uitzicht over Archangalos.

Archangelos

Rhodos stad

De grootste stad van het eiland Rhodos is de gelijknamige stad Rhodos. Met een inwoneraantal van ongeveer zestigduizend inwoners woont ongeveer de helft van de bevolking van het eiland in deze stad. Rhodos Stad heeft verschillende gezichten. Een belangrijk gezicht is die van havenstad. Het is dé havenstad van het eiland. Hier vandaan vertrekken veerboten, excursieboten, vissersboten, vrachtschepen en militaire schepen. De meest sfeervolle haven is de Mandraki haven, die zich voor richt op pleziervaart en toeristen. Het tweede gezicht van Rhodos Stad is die van middeleeuwse stad. Het historische deel van Rhodos Stad staat op de Werelderfgoedlijst als beschermd erfgoed. De ommuurde stad heeft een grote aantrekkingskracht op toeristen. Dit heeft er wel toe geleid dat deze oude stadskern veel winkeltjes en horecagelegenheden telt die zich richten op de vele toeristen die de oude straatjes komen bezoeken.

Het derde gezicht van Rhodos Stad is die van het massatoerisme. Dit is geconcentreerd in de Nieuwe Stad. Dit deel van Rhodos Stad bestaat uit fantasieloze accommodaties, dito winkels en veel horeca. In dit deel zit ook de barstraat van Rhodos, waar vooral de jeugd tot diep in de nacht zich in het uitgaansleven stort.

Rhodos Stad is gezegend met meerdere stranden. De drukst bezochte stranden liggen aan de westelijke kant van New Town, de nieuwe stad. Ten oosten van de meest zuidelijke punt van de stad is het al een stuk rustiger. Dat komt vooral omdat dit de kant van Rhodos is waar de wind staat. Dat voel je op het strand en merk je aan de lichte golfslag die hier wel aanwezig is.

Rhodos stad