Bezienswaardigheden op Rhodos

Rhodos is bovenal een vakantie-eiland waar men vooral naartoe vliegt om te genieten van het heerlijke weer, de stranden en het lekkere eten. Dat betekent echter niet dat je je verder dood hoeft te vervelen op Rhodos. Rhodos was al vroeg bewoond en een aantal overblijfselen uit vroegere tijden zijn nu populaire bezienswaardigheden op het eiland. En dan is er natuurlijk ook nog Rhodos Stad. De historische binnenstad van deze stad behoort zonder enige twijfel tot de mooiste binnensteden van heel Griekenland.

Op deze pagina bieden we een overzicht van de bezienswaardigheden op Rhodos.

Regel je tickets en tours

Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten op Rhodos bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie op Rhodos.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Rhodos
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours op Rhodos via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours op Rhodos via GetYourGuide

Historisch centrum van Rhodos-Stad

Het historische centrum van Rhodos-Stad behoort tot de absolute hoogtepunten van het eiland Rhodos. De oude stadsmuren met zeven poorten uit de veertiende en vijftiende eeuw in het centrum van Rhodos-Stad, laten duidelijk zien waar de stad is ontstaan. Veel bezienswaardigheden zoals middeleeuwse fonteinen, het Grootmeesterspaleis, de Aphrodite tempel en de Mandráki-haven bevinden zich in dit oude stadscentrum. Rondom de oude muren is een aangenaam wandelpad te volgen en krijg je een duidelijk beeld over de omvang.

Akropolis van Lindos

Ten zuiden van Rhodos stad ligt het witte dorpje Lindos. De meeste bezoeken die richting Lindos trekken komen er om de Akropolis te bezoeken. Dit stukje geschiedenis wat hoog boven de witte huizen uitsteekt, vertelt het verhaal over de aanbidding van de godin Athena Lindia, de Byzantijnen, de Johaniteridders, het kasteel en de bijzondere sfeer die er heerst. De kronkelende weg richting de Akropolis van Lindos is een behoorlijke onderneming. Zeker wanneer het zonnetje hoog aan de hemel staat. Je kunt op de rug van een ezeltje omhoog (en naar beneden) gaan, maar wij zouden het eigenlijk iedereen af willen raden. De dieren worden zwaar belast en wij zetten onze vraagtekens bij hoe goed er voor de ezels gezorgd wordt.

Akropolis van Lindos

Opgravingen bij Kámiros

Aan de noordwestkust van Rhodos zijn verschillende resten van een oude stad te bewonderen. De stad Kámiros heeft namelijk een aantal historische bouwwerken uit de Hellenistische tijd die tijdens archeologische opgravingen bloot zijn komen te liggen. Ondanks het feit dat een aantal aardbevingen flinke schade heeft berokkend, zijn er nog altijd genoeg waardevolle elementen te bewonderen. Zo is er een Dorische tempel, een amfitheater, delen van een badhuis en oude rioleringssystemen.

De antieke stad Kamiros op Rhodos

Filerimos Klooster

Het klooster wat gewijd is aan de heilige Maria ligt op de heuvel Filérimos op ongeveer tien kilometer rijden ten zuiden van Rhodos-stad. Het klooster werd omstreeks de vijftiende eeuw gebouwd, in de riddertijd, op oude fundamenten van de tempel Athena Polias. Behalve het klooster is er ook nog het kerkje ‘Agios Georgios Hostos’ te bezoeken.

De entree tot het Filérimos klooster is gratis.

Filerimos Klooster

Zeven bronnen

De bronnen van Rhodos staan ook wel bekend als ‘Epta Piges Kolymbia’. De bronnen liggen bij het dorpje Kolymbia in oosten van Rhodos. Om de bronnen te bereiken word je uitgedaagd om een bijna tweehonderd meter lange watertunnel te bewandelen. Dit avontuur brengt je dan op een prachtige bos- en schaduwrijke omgeving waar je onder het genot van een verkoelend drankje heerlijk kunt bijkomen. De bronnen kun je ook via een wandeling buiten de tunnel om bereiken.

Archeologisch museum

Vlakbij de Mandráki-haven in Rhodos-stad, kun je het Archeologische Museum bezoeken. Het museum met allerlei wetenswaardigheden over de geschiedenis van het eiland, is gevestigd in het voormalige Ridderziekenhuis. Dit Hospitaal van de Ridderorde van de Johannieters is een uitstekend onderkomen voor tentoonstellingen met marmeren beelden, aardewerk, mozaïeken en verschillende archeologische vondsten. In de tuin gaat het museum gewoon verder.

Archeologisch museum van Rhodos

Waterpark Faliráki

Aan de oostkust vlakbij het vissersdorpje Faliráki, is een heerlijk verkoelend waterpark gelegen. Het ruim honderdduizend vierkante meter tellende park is gevuld met verschillende snelle en minder snelle glijbanen, twisters, een uitdagend piratenschip en attracties als een reuzenrad en een kinderachtbaan. Er rijden verschillende bussen die je graag kosteloos ophalen vanaf verschillende locaties op het eiland.

Alle info over het waterpark lees je op hun website.

Akropolis van Archangelos

Bij het dorp Archangelos staat boven op een heuvel de ruïne van een vijftiende-eeuwse burcht die door de Johannieters is gebouwd. Van de Akropolis van Archangelos is nog maar weinig over. Het zijn vooral de buitenmuren die nog grotendeels overeind staan. Aan de binnenkant van de Johannieterburcht is het vooral onkruid wat er te zien is. Toch is de wandeling naar boven de moeite waard. Zoals het een akropolis betaamt biedt ook deze burcht een fraai uitzicht over de omgeving. Er zijn twee wandelroutes, die allebei zo’n tien tot vijftien minuten in beslag nemen en geen al te zware fysieke inspanning vormen.

Akropolis van Archangelos

Tsambika klooster

Het Tsambika klooster (in het Grieks “Panagia tis Tsambikas i Kiras” geheten) is gebouwd op een heuvel tussen het Tsambika strand en de badplaats Kolymbia. Het klooster is een soort van bedevaartsoord geworden voor vrouwen met een onvervulde kinderwens. Er zijn genoeg verhalen te lezen over vrouwen die na een miskraam gehad te hebben het Tsambika klooster bezocht hebben, waarna ze succesvol zwanger werden.

Het klooster staat op een hoogte van 285 meter. Je kunt niet met de auto tot aan het klooster rijden. Er zijn twee parkeerplaatsen. De onderste is een parkeerplaats waar regelmatig ingebroken wordt in auto’s. Beter rijdt je nog een klein stukje verder tot je bij de parkeerplaats komt die bij de taverna ligt. Van daaraf moet je ruim driehonderd treden beklimmen om boven bij het klooster aan te komen. Je hoeft de treden zelf niet te tellen. Ze zijn om de vijf treden genummerd. Het is best een stevige klim die ongeveer een kwartier tijd kost. Mocht je het onderweg zwaar krijgen dan zijn er op verschillende plekken bankjes weggezet waarop je even kunt pauzeren. Eenmaal boven aan gekomen kun je genieten van een fabelachtig uitzicht. In westelijke richting kijk je naar het binnenland van Rhodos, aan de noordkant zie je Kolymbia liggen en in zuidelijke richting zie je het prachtige Tsambika Beach liggen.

Tsambika klooster met uitzicht op het Tsambika strand

Mandráki haven

Met het passeren van twee historische zuilen waarop een hert (Elafós) en een hinde (Elafína) zijn gecreëerd, kom je de oude Mandráki haven van Rhodos binnen. De haven is vaak het vertrekpunt voor tientallen pleziertochten langs de mooiste plekjes van het eiland. De drie windmolens en het Agios Nikolaos kasteel zijn historische kenmerken uit de rijke geschiedenis van het eiland. Daar waar vroeger de galeischepen in de haven lagen, tref je nu allerlei luxe jachten met veel pracht en praal.

Mandráki haven in Rhodos stad

Thermen van Kallithéa

In het oosten van Rhodos bevinden zich de minerale bronnen van Kallithéa. Al tijdens de Romeinse tijd stonden de zwavelhoudende bronnen bekend om de geneeskrachtige werking voor ongemakken als reuma, nier- en huidaandoeningen of om de ontslakkende werking. Tegenwoordig laat de plek zich beter omschrijven als een luxe kuuroord. De naastgelegen kustlijn is een uitstekende plek voor snorkel en duik activiteiten.

Thermen van Kallithéa

Het kasteel van Monolithos

Bovenop een honderd meter hoge rots staat het Venetiaanse kasteel van Monolithos. Dit kasteel is in 1480 door de ridderorde van de Johannieters gebouwd als verdedigingswerk. Het kasteel heeft die rol uitstekend vervuld, want het is één van de weinige verdedigingsforten uit die tijd die nooit veroverd is geweest. Je kunt het kasteel bereiken via een redelijk bochtige weg vanuit het dorp Monolithos richting de kust. Het kasteel is vrij te bezoeken. De ommuring is niet meer helemaal intact, zoals dat ook bij andere forten op Rhodos het geval is. Binnen het kasteel staat een kleine kapel die nog steeds als dusdanig dienstdoet. Vanaf de heuvel heb je een waanzinnig mooi uitzicht op de westkust van Rhodos. Een absolute aanrader als je in de buurt bent. Wil je na de wandeling naar boven een verfrissende duik in de zee nemen, rijdt dan nog eventjes door naar Fourni Beach. na tien minuten rijden kom je op dit rustige strand, waar je mooi kunt zien wat water- en winderosie met een omgeving kunnen doen.

Het kasteel van Monolithos

Paleis van de Grootmeesters

Het voormalige machtscentrum van de Johannieters is tegenwoordig ingericht als museum. Het paleis uit de veertiende eeuw laat je genieten van verschillende tentoonstelling waarin de geschiedenis van Rhodos als rode draad centraal staat. Daarnaast is er ook een verdieping deels ingericht met voorwerpen en meubels van de voormalige Italiaanse gouverneur De Vecchio. De meest indrukwekkende ruimte in het Paleis van de Grootmeesters is de “Colonnades’.

Oude stadsmuren van Rhodos-Stad

De muren die het historische hart van Rhodos-Stad omslaan, werden in de vijftiende eeuw vervaardigd. Op de meeste plekken is de muur wel veertien meter dik. Middels een wandeling door de voormalige gracht die naast de muur gelegen was, kom je de meest mooie details tegen. Binnen de stadsmuren is een wirwar aan steegjes te vinden waar je heerlijk kunt wandelen, winkelen of lekker eten.

Oude stadsmuren van Rhodos-Stad

Kerk van Agía Triáda

Direct aan de Ridderstraat, Odos Ippoton, is de Agía Triáda kerk gelegen. De kerk werd in de veertiende eeuw gebouwd tegenover waar later de herberg van de Spanjaarden werd gebouwd. Het kerkje met twee torens is niet groot en de jaren hebben duidelijk hun sporen achtergelaten. In de omgeving kun je ook het huis van Prins Djem, het Archeologische Museum en een aantal paleizen en herbergen bezoeken.

Kritinia Kasteel

Aan de kust op de helling van Mount Atavytos prijkt kasteelburcht Kritinia hoog boven alles uit. Het kasteel werd al aan het begin van de veertiende eeuw gebouwd om daarvandaan de haven van Kamiros Skala te kunnen beschermen tegen aanvallen van vijanden. Kastro Kritinía droeg voorheen de naam Catello di Kamiros. Op heldere dagen kun je vanaf het hoogste punt kijken tot aan de eilanden Chalki en Alimnia.

Kritinia Kasteel

Roloi Klokkentoren

In het oude centrum, binnen de stadsmuren van Rhodos-stad, is een klokkentoren te vinden die je tegen betaling vanbinnen kunt bezoeken. Het vergt een behoorlijke klim, maar dan krijg je daarvoor in ruil een bewonderenswaardig uitzicht over de haven en het historische hart van de stad.

Rhodos Speelgoedmuseum

Het Rhodos Speelgoedmuseum ligt even buiten Archipoli, aan de weg tussen Archipoli en Psinthos. In het museum bevindt zich een uitgebreide collectie met (Grieks)speelgoed uit de periode 1930-1995 van de vorige eeuw. De benedenverdieping is ingericht als ‘game room’ met muntautomaten zoals flipperkasten, een jukebox en Pacman. De bezoekers kunnen gebruik maken van al deze automaten. Voor kinderen is er ook genoeg actief te spelen. Naast het bekende lego en playmobil zijn er interactieve spellen en knutselactiviteiten. Ook buiten is er speelgelegenheid voor kinderen en er bevindt zich een terras waar bezoekers van het prachtige uitzicht rondom het museum kunnen genieten. In de giftshop van het museum kan men originele souvenirs vinden.
De entree van het museum is gratis!

De kerken van Rhodos

Op Rhodos hangt een zeer groot deel van de bevolking het Grieks Orthodoxe geloof aan. Dit hefet geresulteerd in een groot aantal Grieks Orthodoxe kerken op het eiland, die wat betreft uiterlijk duidelijk anders zijn dan bijvoorbeeld Rooms-katholieke kerken. De wanden en plafonds van de meeste kerken op Rhodos zijn op prachtige wijze beschilderd, in de kerken vind je iconen die door de gelovigen gekust worden en er is niet sprake van een groot altaar zoals je dat bij de katholieken wel ziet. Er zijn verschillende kerken in Rhodos die vrij te bezoeken zijn buiten de diensten. Fraaie kerken die je kunt binnenwandelen zijn die in Siána, Asklipio en de San Giovanni dei Cavalieri kerk in Rhodos Stad, die oorspronkelijk door de Italianen als katholieke kerk gebouwd was.

kerk

Museum van Moderne Griekse Kunst

Dit prachtige museum over de moderne Griekse kunst is beslist een bezoekje waard. Het museum werd opgericht in 1950 en heeft sindsdien veel bezoekers mogen ontvangen. Behalve een waardevolle collectie schilderijen worden er ook collecties beeldhouwwerken, historische documenten en tekeningen tentoongesteld. Het grootste deel van de kunst is afkomstig uit de twintigste eeuw en weerspiegelt op verschillende manieren de kijk op Griekenland.

Vlindervallei

In het noordwesten van het Griekse eiland Rhodos vind je de groene heuvels van Petaloudes die beter bekend staat als de vlindervallei. Hier kun je genieten van een sprookjesachtige omgeving waarin duizenden vlinders rondfladderen. Al wandelend over de paden, die je de weg leiden over bruggen en langs beekjes, kom je vanzelf de meest bontgekleurde exemplaren tegen. De meest voorkomende vlinder is de nachtvlinder Quandripunctaria Rhodosensi. De vlinders worden vooral aangetrokken door de naar vanille ruikende hars uit de bomen.

Vlindervallei